به گزارش پایگاه خبری خط و نقد؛ آموزش مجازی در روزهای منتهی به پایان ترم تحصیلی به موضوع داغ صحبتهای دانشجویان و اساتید تبدیل شده است. برخی از دانشجویان به کمیت و کیفیت آموزش مجازی نقدهایی را مطرح کردهاند.
کیفیت تدریس و همچنین نحوه گذراندن واحدهای عملی از جمله مباحثی بودند که در این خصوص سئوالات و ابهاماتی در ذهن دانشجویان نقش بسته است. با در نظر گرفتن این مهم که همهگیری کرونا، سیستم آموزش عالی کشور را با بحرانی غیرقابل پیشبینی مواجه کرده است، سئوالات خود و بالاخص دغدغههای دانشجویان دانشگاهآزاد اسلامی استان را نزد ریاست این دانشگاه بردیم و پاسخ ایشان را جویا شدیم.
عزیز جوانپور، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار خط و نقد با بیان اینکه آمادگی لازم و زیرساخت مناسب برای آموزش بر خط، در مراکز آموزش عالی پس از شیوع کرونا در ایران وجود نداشت، گفت: پیشتر، ظرفیت آموزش مجای در مراکزآموزش عالی کشور محدود بود و بحران کرونا و تعطیلی اجباری مراکز آموزشی فرصت مغتنمی برای ارتقای ظرفیتهای آموزش مجازی در دانشگاهها را ایجاد کرده است.
ارتقای ظرفیت موجود کلاس های آموزشی با کمک واحد الکترونیک
وی با توضیح اینکه دانشگاه آزاد اسلامی توانست در مدت زمان کوتاهی، ساختار آموزش مجازی را در واحد های خود فراهم نماید، افزود: واحدالکترونیکی در سال ۱۳۸۴ با تلاش شبانهروزی مسئولان، استادان و کارکنان تاسیس شد و در سال ۱۳۸۵ با رشتهتحصیلی IT فعالیت خود را آغازکرد و در حال حاضر با بیش از ۴۰ رشته تحصیلی فعالیت خود را ادامه می دهد. در شرایط فعلی بحران کرونا و با کمک واحد الکترونیک توانستیم با ارتقای ظرفیت موجود کلاس های آموزشی را برگزار نماییم و برای کلاس های جبرانی در طول تعطیلات عید نوروز نیز کلاس برگزار کردیم.
جوانپور با اشاره به دانشجویانی از کشورهای همسایه که در دانشگاه آزاد تبریز، مشغول به تحصیل هستند، گفت: با بروز بحران کرونا در ایران و کشورهای همسایه و محدودیتهای تردد مرزی، توانستیم با بهرهگیری از ظرفیت آموزش مجازی، خدمات آموزشی را به این دانشجویان خارجی را نیز فراهم کنیم .
تدابیری برای برگزاری کلاسهای عملی و آزمایشگاهی
وی با بیان اینکه برای برگزاری کلاسهای عملی و آزمایشگاهی و امتحانات پایان ترم، تدابیری اندیشیده شده است، افزود: طبق پیشبینی های اعلام شده احتمال ادامه بیماری کرونا در اردیبهشتماه و ماه مبارک رمضان ادامه داشته باشد. از اینرو درحال اتخاذ تدابیری برای برگزاری امتحانات پایان ترم و کلاسهای عملی و آزمایشگاهی با اجرای پروتکلهای بهداشتی هستیم که در آینده نزدیک اعلام خواهیم کرد.
کیفیت آموزشی نه تنها کاهش نیافته بلکه دقت در ارائه محتوا بیشتر شده است
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجانشرقی در پاسخ به این سوال که “آیا در شیوهی تدریس مجازی، کیفیت آموزش کاهش یافته است یا خیر؟”، گفت: یکی از مزایای آموزش مجازی این است که امکاناتی را برای دانشجو فراهم می کند که محتوای آموزشی ارسال شده توسط اساتید را چندین بارتکرار و مطالعه شود. از طرفی در این شیوه اساتید نیز سعی میکنند با رعایت دقیق سرفصلها و دقت تدریس بالاتر، محتوای آموزشی را تهیه و در اختیار دانشجویان قرار دهند لذا کیفیت آموزشی نه تنها کاهش نمییابد بلکه دقت در ارائه محتوا بیشتر می شود.
زیرساخت نامناسب اینترنت در مناطق روستایی
جوانپور در ادامه بحران کرونا را آزمونی برای کشور توصیف کرد و گفت: ظرفیت کلان زیرساختهای موجود و همچنین پتانسیل مراکز آموزش عالی در مجازیسازی آموزش، مورد سنجش قرار گرفت.
وی افزود: یکی ازمشکلات اساسی در این شیوهی تدریس، نبود زیرساخت مناسب اینترنت در مناطق مختلف بهویژه در روستاها بود که برای بسیاری از دانشجویان ساکن این مناطق، دردسر ساز شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی، در انتها با بیان اینکه سال جهش تولید باید فرصتی برای جهش تولید فناورانه در کشور باشد، گفـت: کرونا ثابت کرد، جهان پیشروی ما دنیای IT خواهد بود. تجارت، آموزش و تولیدات به سمتوسویی سوق پیدا خواهد کرد که چرخهی تولید حتی با فقدان انسان، روند خود را ادامه خواهد داد. از اینرو بهزودی “سرای نوآوری” در دانشگاه آزاد استان راهاندازی خواهد شد که ضمن ارائه مهارتهای لازم، پشتیبان طرحهای خلاق و نوآور خواهد بود.